Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

Augusti-16

Alla kan så mycket men inte jag

 

Det är ett uttryck som jag har hört uttryckas av flera personer. Det är i och för sig sant att alla kan så mycket men hur mycket kan var och en och ska du verkligen jämföra dig med alla andra?

För det som det handlar om är om hur viktigt det är för dig att jämföra dig med andra. Om du tävlar så kan det vara viktigt, det håller jag med om. Om du inte jämför dig med andra kommer du inte vidare och vet ingenting om dina resultat. Men det du ändå ska fokusera på är dina resultat och hur långt du kan gå. Vad är det som du är bäst på?

Om du inte tävlar så finns det ingen anledning att jämföra dig med andra personer. Gör det du är bra på och fortsätt med det. Är det något du vill bli bra på så kan du agera efter det. Sätt upp ett mål med det du vill vara bra på och sträva sedan mot det målet.

För om det är så att du vill bli bra på något så är det upp till dig att bli så bra på det så att du blir nöjd. Låt dig själv bestämma om du är tillräckligt bra eller inte. Låt ingen annan göra den bedömningen av dig. Precis som jag skrivit tidigare så är det du som har huvudrollen i ditt liv. Det är du som bestämmer hur du vill leva ditt liv med de förutsättningar som du har.

Jag har tidigare skrivit om att modellera framgång (månadsbrev april-14). Det vill säga att se på någon som är bra på något, förbättra det och göra det bättre än den personen gör. Kanske kan det vara en väg för dig.

Om det nu är så att du verkligen känner att du behöver vara bra eller bäst på något. Vem sätter upp det kravet på dig?

Om du nu lutar dig tillbaka och funderar igenom vad det du är bra på idag. Hur många saker kommer du fram till? 10? 20? Om du inte hittar något du är bra på så är du för självkritisk. Kanske är du bra på att koka makaroner, eller klippa en gräsmatta, paddla kanot, prata med människor eller något helt annat. Så om du inte kom fram till något, fundera igen och jag lovar att du kommer fram till massor av saker du är bra på redan idag. Om sedan ställer dig frågan: Vad kommer att förändras för dig om du blir bra på något annat? Det svaret kan vara avgörande för om du ska bli bra på något annat. För om det inte förändrar något kanske du kan ställa dig frågan varför du ska bli bra på det. Om det kommer att förändra något för dig så är det dags att lägga upp en plan på hur du når dit. Och hur man lägger upp en plan har jag berättat om tidigare i ett månadsbrev.

Som en liten extra sak om problem som kan uppkomma så kommer här en länk till ett klipp på Youtube som jag verkligen tycker om och som jag känner att det är värt att följa. Det är ett klipp på lite mer än en minut. Det är värt en minut att se klippet.

https://www.youtube.com/watch?v=3tbEN2L7IqE

 

 

 

Uffe