Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

Februari-16

Tid och motivation

Den här månaden tänkte jag prata lite om en av två olika modeller som jag jobbar med på olika sätt. Den ena handlar om att nå resultat och den andra handlar om motivation. Och nu är det så att det oftast krävs motivation för att nå ett resultat och den ena modellen är mer teknisk och den andra tar fokus mer på de mjuka delarna.

 

Den här månaden så blir det förhållandet mellan tid, kvalitet, resurser och omfattning.

 

Normalt ritar jag den så här:

 

Modell-TOKR
Modell-TOKR

Den betyder att du normalt har en viss tid att bli klar med något. Tiden kan vara att det ska vara klart idag. Något definieras av omfattning och kvalitet. Något i detta fall kan vara att städa. Du ska städa.. Omfattningen kan vara om du ska städa hela huset eller bara del av det. Kvaliteten är om det då även sak dammtorkas. De resurser du har kan vara personella. Är det bara du som ska städa eller finns det fler som kommer att hjälpa till? Hinner du städa hela huset idag? Nja kanske inte till den kvalitet du vill. Då kan du välja på att tillföra fler resurser. Då kanske ni är två som ska göra jobbet och då kanske ni hinner. Eller om du inte kan tillföra fler resurser så kanske du kan minska på omfattningen för att hinna städad men då blir det inte hela huset utan kanske enbart undervåningen. Men du har kanske ambitionen att städa hela huset och du kan inte tillföra fler resurser och du ska vara klar idag. Ja, då är det bara kvaliteten på din städning som du kan ändra på.

 

Detta resonemang bygger då givetvis på att du alltid gör ditt bästa och i ett bra tempo.

 

Om du använder dig av den här modellen i det du ska göra så kommer du att märka att allt blir så mycket enklare. Du får mer kontroll på din vardag och allt som du tror att du måste hinna med. För som du säkert kommer ihåg, det finns inga måsten. Tankemodellen kan även hjälpa dig när du ska renovera hemma,  fixa i trädgården, städa bilen eller vad det nu kan vara. Modellen ger dg möjlighet att laborera med de fyra faktorerna och du kan snabbt komma fram till hur du vill lägga upp det.

 

Och vad kan det vara som motiverar dig att städa. Troligen inte städningen i sig utan något annat. Motivation kan man bara skapa själv. Ingen kan ge någon annan människa motivation. Ett jobb kan göras utan motivation men resultatet blir inte alltid det som förväntats.

 

Om motivation kan du läsa i mitt nästa månadsbrev.

 

Ge dig själv en underbar tid

 

 

Uffe