Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

Juni-2016

Upptrampade stigar

 

Hur ofta går vi inte i redan upptrampade stigar och följer dem till den plats vi ska till? Jag skulle vilja påstå att vi gör det alltför ofta.

 

En gång, för några år sedan, gjorde jag en metaforvandring. Vad det är för något får jag förklara en annan gång. Men jag gjorde hur som helst en vandring och valde då att gå andra vägar än jag vanligtvis gjorde. Jag valde att följa stigar i en skog jag inte kände till och fick vara med om otroliga upplevelser.

Ulf Åkerblom Vita Guide Coach
Foto:Ulf Åkerblom, Vita Guide Coach

Om du följer en upptrampad stig mot ett mål så kommer troligen inget nytt hända dig under din vandring. Det är samma stenar på stigen, samma stubbar vid sidan av osv. Resultatet av din vandring kommer att bli som det alltid blir.

 

Tänk om du en dag skulle välja att gå en annan väg. Kliva av från den stig du går i normala fall. Vad tror du skulle hända då?

 

Som du förstår är det en metafor jag använder mig av när jag skriver om stigar och vandringar. Tänk på ditt liv istället. Vad skulle hända om du gjorde något en dag som du inte planerat för och som du normalt aldrig brukar göra? Det kan vara något litet eller så kan det vara något stort. Bara det att bryta en vana som du har, för en dag. Kanske är det så att du upptäcker att det du gör nu är bättre än det du gjorde tidigare. Vill du då gå tillbaka till det som varit eller väljer du det nya?

Nu är ju sommaren i antågande. Troligtvis kommer du ha en viss tid ledigt under sommaren. Tänk om du skulle göra något som du normalt aldrig gjort tidigare en sommar.

 

Det fanns en man i USA som vägrade åka samma väg, på samma sätt mer än en gång. Han valde att alltid göra det på olika sätt och med olika vägval. Så det går att göra saker annorlunda om man väljer att göra det.

 

Det finns de som tror att om man gör samma sak på liknande sätt flera gånger så kommer man få ett annat resultat. Troligen är det så att de kommer att få samma resultat flera gånger. Det är lite som Tomas Alva Edison ska ha sagt: Jag misslyckades inte 1000 gånger, glödlampan uppfanns i steg 1001. (det finns flera varianter av detta ordspråk). Det handlar om att testa nya vägar för att hitta dit man ska.

 

Sedan en sista lilla utmaning till dig: Oavsett vad som händer dig i sommar, skulle du kunna tänka dig att, oavsett vad som händer, fundera igenom vad det fanns för positivt med det som hände? Det är inte alltid lätt att hitta något positivt i en händelse men om du verkligen är ärlig och tänker efter, finns det något positivt?

 

Flera som lyckats i sina liv har satsat helhjärtat på något de tror på men de började den nya delen i sitt liv med att gå en annan väg än de tidigare gått. Sedan krävs det 100% för att lyckas med en livsförändring men det är ett annat kapitel.

 

Uffe