Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

Oktober-16

På ett rum i Malmö

Nu är jag i Malmö. Under många år har jag levt på hotell. Under 1993 levde jag i ett och samma hotellrum i drygt tre månader. Det var rum 220. Efter det har det blivit åtskilliga veckor på hotell under olika uppdrag jag har haft. Därför är det inte alltid lätt att uppskatta till exempel en hotellfrukost eller det simpla saken med att inte behöva bädda. För mig handlar det om att hitta andra saker att uppskatta. Det kan vara vyn från hotellfönstret eller om jag är med familjen så kan jag välja att uppskatta att de är med på resan. Men att uppleva själva lyxen med att bo på hotell den finns inte längre.

 

Fokusera på det som är bra

Så kan det vara med mycket som man tar för självklart. Vi ser inte det fina runt omkring oss som kanske är själva lyxen. Jag läste en berättelse om en lärarinna som skrev upp tio tal på tavlan. Det var enkla tal såsom 1+1=2 och så vidare. Tio olika enkla tal och ett av dem skrev hon fel svar på. Detta medförde att de flesta i klassen satt och småfnissade. Lärarinnan frågade vad det var som var så roligt. En av eleverna svarade då att hon gjort ett fel. Mmm, svarade fröken och det gjorde jag helt medvetet. För så är det ofta i livet att det spelar ingen roll om vi gör nio rätt så är det alltid på det som är fel som vi hänger upp oss. Ingen bryr sig om att jag faktiskt skrev nio rätt på tavlan.

Den kan tolkas på flera sätt och i det här sammanhanget så väljer jag att tolka den på så vis att vi väljer att se på vad som är fel runt omkring oss och tänker inte på att fokusera på det som är bra.

Om du tittar runt omkring dig så kommer du att upptäcka att det mesta du har omkring dig är bra. Det är få saker som inte är bra. Om det mesta du har runt omkring dig är bra, varför ska du då bry dig om det som inte är bra? Vad skulle hända om du valde att fokusera på det som är bra? Jag tror inte på att allt kan vara perfekt i alla lägen och att det finns dagar som är bättre än andra. Jag kan acceptera att jag någon dag inte är i mitt livs form utan känner mig lite nedstämd och ledsen. Det viktiga är att inte stanna kvar i den sinnesstämningen utan istället ta sig därifrån. Bryta det tankemönster som man har.

Om det nu skulle vara så att det mesta omkring dig inte är bra. Då behöver du ställa dig frågan vad du kan göra åt det istället för att bara vara i det. Du kanske behöver en förändring i ditt liv eller på det sätt som du ser på det som finns omkring dig.

Det är även så att en positiv hjärna är mer kreativ och mindre stresskänslig än en hjärna som är upptagen av negativa tankar. Så om du medvetet förändrar ditt sinnestillstånd så kommer du att upptäcka att det faktiskt är lättare att tänka ännu mer positivt. Du kommer att se din omgivning på ett mer positivt sätt än vad du gjorde stunden innan och du kommer att kunna se att allt, och då menar jag allt, inte är så dåligt utan det mesta är bra.

 

Utmaning

En utmaning som du kan göra redan nu är att ta fram papper och en penna och skriva ner tio saker som du uppskattar runt omkring dig. En överkurs kan sedan vara att du reflekterar varför du just uppskattar de sakerna du skrev ned på papperet. Det finns en risk att du kommer på fler än 10 saker som du uppskattar och det är ok att skriva flera.

 

Tips

En bra start kan vara att du slutar med att skjuta upp saker till imorgon eller en annan dag. Ta itu med det som du har för händerna just nu. Och spara inget för ett speciellt tillfälle eftersom varje dag i ditt liv är ett speciellt tillfälle.

 

Uffe