Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

April-14

Hej!

 

Har du funderat på varför någon är så bra på något och inte du? Du kanske är precis lika begåvad och tränar eller studerat precis lika mycket men ändå kan du inte prestera det som den andre kan.

 

Hur kommer det sig?

 

Har du då funderat på om den andre gör på något annat sätt än du? Kanske har en annan teknik? Tänker på ett annorlunda sätt? Använder en annan pedagogik?

 

Har du frågat den personen hur den gör? För den personen kanske är medveten om varför det blir så bra som det blir eller så väcker din fråga nyfikenheten hos den personen och ni får en givande diskussion i ämnet och lär er båda två något nytt.

 

Det handlar om att modellera det som är bättre eller bäst och göra det till sitt och sedan se, om man vill, om det faktiskt är möjligt att göra det ännu bättre eller bara så enkelt att upptäcka att man kan klara av en sak.

 

Ta. t.ex. i höjdhopp. Under flera decennier så saxade personer över ribban och de kom till en viss höjd. Alla låg i princip på samma höjd. Helt plötsligt var det en man som hette Richard Fosbury som hoppade baklänges över ribban och kom högre än alla andra. Kallades floppstilen. Ett nytt sätt att göra en sak var uppfunnen. Idén med höjdhopp var den samma som tidigare d.v.s. att man skulle komma över en ribba som låg högt upp utan att riva ner den.

 

Vi har en liknande sak inom backhoppning. Där var det Jan Boklöv som kom på att om man formar skidorna som ett V så får man en bättre lyftkraft än om man har dem tätt ihop. Han fick i och för sig inga större framgångar eftersom hans stil ansågs anskrämlig. Men han kom länge än alla andra. Idag hoppar alla med V-stilen för det handlar ju mycket om att landa så långt bort som möjligt oh inte ha så mycket fladder eller vingel.

 

Att tillverka fordon är en annan klassiker. Man gör samma sak fast på ett annat sätt. Henry Ford kom på löpandebandprincipen. Han kunde därmed tillverka bilar mer effektivt.

 

Så hur gör den andre det han gör och varför gör han det bättre? Har han en annan teknik? Fråga personen och lär dig det och du är snart lika bra om inte bättre.

 

Men det behöver inte vara tävling utan bara nöjet att kunna göra något bra. Att göra något bra ger en tillfredsställelse vilket gör att det helt plötsligt är kul. Du kanske börjar älska det du gör och gör det du älskar (månadsbrev februari-14).

 

För det kan vara så att det är skillnad på att göra saker rätt och göra rätt saker. Men det är något jag kommer att skriva om en annan gång.

 

Till sist om modellering:

NLP är ingen egen metod eller modell egentligen. Det är befintliga metoder som har modellerats av många olika personer. NLP är det sätt jag jobbar med när jag coachar människor. Det är ett mycket framgångsrikt sätt och det fungerar.

 

Uffe