Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

November-14

Hej!

För några veckor sedan var jag och lyssnade på Magnus Betnér och Soran Ismail och deras uppsättning av #enskam/en skam för Sverige. En otroligt bra föreställning om rasism, enligt min tolkning. Men också om bärare av ord som man kanske inte står för men som omedvetet förs vidare. För det kan ju vara så att jag uttrycker mig slarvigt och egentligen inte menar något med det men mottagaren känner en annan sak.Vem har då ansvaret?

Ja, det finns ett dubbelt ansvar i detta.Samtidigt som jag säger ett ord som kan bli kränkande eller uppfattas kränkande, behöver jag också ta ett ansvar. För även om jag i efterhand ber om ursäkt till en person kan det vara så att andra hört mig säga eller sett mig skriva det,då förs det i värsta fall vidare och riskerar att bli en sanning.

Jag var i en het diskussion om detta för några år sedan och stod på mig om att så länge jag inte har en baktanke eller en rasistisk tanke med det jag säger så är det ok. Jag medger nu att jag hade fel. Jag viker mig och tar nu ett större ansvar för vad jag säger och skriver.

Mitt favorit palindrom är ordet tillit.

Ett palindrom är ett ord som kan läsas likadant åt båda hållen. Det viktiga med palindromet tillit är att det med tillit är samma sak. Man kan inte känna tillit till någon som inte känner tillit till en själv och givetvis vice versa. Kanske skulle man kunna uttrycka det så att tillit är ett palindromiskt palindrom. Tillit verkar åt båda hållen. Jag vet inte om palindromsikt är ett ord men jag tror nog du förstår vad jag menar. Vilka känner du tillit för och vilka tror du känner tillit till dig? Det är ett stort ansvar att ha någons tillit. Om du kommer på några som känner tillit till dig kan du börja fundera på hur du förvaltar det förtroendet. Hur ska man förvalta tillit?

Det finns synonymer till ordet tillit. Lita på, förtroende, förtröstan, tilltro och flera än de. Men ordet tillit är inte riktigt samma sak för mig som synonymerna försöker förklara. Jag kan lita på dig men det betyder inte att du behöver lita på mig. Med tillit så blir det mer dubbelriktat.

Så om jag då backar tillbaka till föreställningen jag var på idag så handlar även det om tillit. Tillit till våra medmänniskor och att få deras tillit tillbaka. Att inte uttrycka rasistiska ord och ge alla människor den respekt de förtjänar. Och visst är det så att alla människor förtjänar respekt? Vad tror du händer om du visar en medmänniska respekt? I ord och handling då givetvis.

 

Uffe