Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

September-14

Hej!

 

Det här månadsbrevet tänkte jag göra lite annorlunda. Jag tänkte bygga upp det på tre olika citat som alla har något gemensamt.

 

Det är tre citat som fått mig att tänka efter lite extra och som också knyter ihop lite det jag tidigare skrivit om. För i grund och botten är det hur man väljer till att förhålla sig till det som sker.

 

”Dåren drömmer om rikedom, den kloke om lycka.” (Turkiskt ordspråk).

 

Många av oss drömmer om rikedom för då kan vi köpa allt vi vill ha.

 

Jag var ute och sprang en kväll på Gotska sandön i somras. Jag sprang på den så kallade ”vägen” mellan lägerbyn och gammelbyn. Solen sken igenom trädtopparna och underlaget var lagom mjukt. Vid sidan av vägen växte det massor av ljung som stod i sin lila blom. Helt plötsligt så kvittrar det till och massor av småfåglar stiger helt plötsligt upp från ljungen. Jag saktade ner farten för att få se detta. Det var en otrolig upplevelse och jag kände lycka att jag var där, just i den stunden.

 

Jo, det är så att jag har förändrats. Jag förändras hela tiden, både medvetet och omedvetet. Precis som Andy Warhol uttryckte det: ”Det sägs att tiden förändrar saker, men man måste faktiskt ändra dem själv.”

 

Precis så är det. Tiden är något som bara går och något som vi på senare tid har valt att strukturera upp i år, månader, minuter, sekunder o.s.v. Tiden existerar egentligen inte. Vi människor existerar och om vi låter oss förändras eller väljer att förändra oss så förändras omgivningen. Vi påverkar varandra i vår förändring och vi påverkas av andras förändring. Så för några år sedan hade jag kanske inte upplevt den lycka jag upplevde i den stunden med träden, den lagom mjuka vägen, ljungen och småfåglarna.

 

”Om du vill ha ont om tid ska du ingenting göra.” (Anton Tjechov)

 

Det är så lätt att alltid skjuta upp saker och säga att så fort jag får en personlig tränare ska jag börja träna, så fort jag orkar ska jag ta itu med de där sakerna eller så fort någon …..

 

Skjut inte upp det. Gör det du vill nu. För även om tiden är något vi strukturerat upp för att förvisso få samhället att fungera någorlunda så har vi människor enbart en stund här på jorden. Ingen vet när det tar slut. Och många säger att det man ångrar i slutet är det man aldrig gjorde. Och ju längre du ingenting gör ju mer ont om tid får du. Hade jag valt att inte springa så hade jag inte fått uppleva den där lyckan och hade jag inte förändrats hade jag inte heller upplevt lyckan och den lycka jag kände då har inget med rikedom att göra utan enbart lycka av det som finns runt omkring mig. Att få se de massorna av småfåglar, att känna den lagom mjuka ”vägen” under skosulorna, att få njuta av solen som sken in genom tallarna.

 

Reflektion:

  • Vad har du skjutit upp som du vill göra men upplever att du har för ont om tid för att göra?
  • Vad och när upplever du lycka?
  • Vad behöver du förändra för att uppleva lycka?

 

Uffe