Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

December-15

Prosocialt beteende och jul.

 

Jag vet inte hur du brukar fira jul. Kanske gör du det med de nära och kära, kanske är du själv någonstans och bara njuter av att vara ledig eller du kanske jobbbar. Oavsett ur du firar eller tillbringar din jul så skulle jag vilja väcka en tanke på människor i nöd nu när julen närmar sig.

 

Just nu är det inte helt lätt för människor i vissa delar av världen. Många känner att de måste lämna allt de har och äger för att inte bli dödade eller för att undkomma ett liv i förtryck. Några av dem har valt att komma till oss i Sverige. Sverige är känt för att hjälpa. Det har vi gjort under en lång tid. SIDA är ett organ som gjort stora insatser för människor runt om i världen. Rädda barnen är ett annat stort organ som gör mängder av olika insatser. Privatpersoner har gjort klädinsamlingar och mycket annat för att de som kommer hit med enbart kläderna de har på kroppen, ska få något mer. I krigszoner brukar Sverige ofta ställa upp med sjukvård.

 

Jag tror ingen av oss som växt upp och lever i det trygga Sverige kan föreställa oss hur de som behöver fly känner och mår. Det vi kan göra är att lära oss att förstå att de behöver hjälp. Det räcker otroligt långt med att låta dem komma till oss i vårt trygga land och ge dem en fristad här i väntan på att de ska kunna återvända till sitt hemland igen. Många av de som flyr har varit med om strapatser som ingen av oss skulle klara av om vi inte var i samma situation som de är. De har vandrat i veckor, åkt i livsfarliga båtar, gömt sig och har sprungit för att klara sig. Vuxna har burit på sina barn i veckor och har inte haft en tanke på att ge upp utan haft ett mål att komma fram till en plats där de kan få vila och känna sig trygga.

 

Nu är det snart jul och vad kan väl en bättre julklapp av hjälpa någon annan. I forskning har det visat sig att prosocialt beteende gör att vi själva blir mindre stressade och att det även ökar vårt välbefinnande och dessutom minskar risken för dödlighet. Så genom att hjälpa andra så hjälper du dig själv. Du får själv bestämma hur du vill hjälpa dessa människor i nöd.

 

I normala fall brukar jag ge tips om tankemönster eller annat men det här månadsbrevet fick en helt annan vinkling. Samtidigt som det faktiskt finns en coachande del i det och då avsnittet om det prosociala beteendet. Hur väljer du att utveckla ditt prosociala beteende?

 

God jul på dig och ett gott slut på detta år 2015.

 

Uffe