Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

Februari-15

Vilka är dina förväntningar?

 

Februari är här och givetvis kommer ett nytt månadsbrev. Bloggandet går fint som du kanske sett själv. Jag överträffar mina egna förväntningar och det känns skönt. Hur är det med dina egna förväntningar på dig själv? Vad har du för förväntningar på dig själv?

 

Vi har ofta förväntningar på andra personer. Ibland kan de vara mer eller mindre uttalade. Men vi blir besvikna när våra förväntningar inte uppfylls.

 

Det är lika viktigt att identifiera de förväntningar vi har på oss själv för att på det sättet bli medvetna om dem och därmed slippa bli besviken på sig själv. För trots allt är det nog så att vi oftast blir besvikna på oss själva när vi inte lever upp till våra egna förväntningar på oss själv.

 

En annan fråga är hur du reagerar när du blir besviken på dig själv, låter du det gå ut över dig själv enbart eller påverkar det andra i din omgivning? För hur det än är så blir det ofta så att när vi själva inte mår bra så spiller det över på andra runt omkring oss och det är egentligen inte bra. För de har ju ingen skuld i skälet till att vi inte levt upp till våra egna förväntningar.

 

Så hur ska du göra för att lösa det här?

 

Ett sätt som jag tycker är bra är att faktiskt identifiera vilka förväntningar du har på dig själv i olika situationer. Därefter kan du fundera på om det är realistiska förväntningar.

 

När det gäller förväntningar på andra så behöver du ställa dig frågan om de andra vet vilka förväntningar du har på dem.  För om de vet vilka förväntningar du har på dem så kan de ju välja att leva upp till dina förväntningar på dem eller att inte leva upp till dem. Men om de inte vet vilka förväntningar du har på dem så är det lite som att spela rysk roulett. Dessutom kommer de inte att förstå varför du blir arg eller ledsen på dem om de inte lever upp till dina outtalade förväntningar.

 

Gunde Svan var en gång i tiden en framgångsrik fotbollsspelare. Oavsett hur mycket han slet i laget så spelade det ingen roll om inte alla gjorde samma sak. Detta medförde att han kunde bli besviken på sitt lag för att alla inte satsade lika mycket som han gjorde. Hans uttalade förväntningar levde laget inte upp till och Gunde hade då två val. Det ena var att välja att stanna kvar och leva med att det bara var han som slet eller välja att sluta. Han valde det senare.  Det var ett skäl till att han gick över till en individuell sport som skidåkning. Då var det nästan bara han som kunde påverka slutresultatet. Men han hade även förväntningar på sitt team. Till exempel så skulle den som tillhandahöll dryck hålla det på en viss höjd för att på så sätt minska risken för miss och tidsåtgång. Men Gunde uttalade de förväntningarna på sitt team och hans team gjorde allt för att leva upp till Gundes förväntningar.

 

Så oavsett vem det gäller och även om det gäller dig själv så är det viktigt att tala om vilka förväntningar du har. Tydliggör dem. Om det är möjligt så kan du även tala om vilka konsekvenser det blir om förväntningarna inte uppfylls men det får inte bli ett hot utan enbart ett ytterligare förtydligande.

 

Uffe