Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

Februari-17

Nära livet upplevelse

NLE är ett begrepp jag har tagit från Mr Richard Wilkins som pratar om en korvmaskin och gör en jämförelse med den och livet. NLE är också en sak jag brukar tala om vid mina föreläsningar. NLE är en sjukdom som i och för sig inte finns upptagen som sjukdom men som är en sjukdom enligt mitt sätt att se det och flera andra. NLE betyder Near Life Experience. Det betyder fritt översatt en ”Nära livet upplevelse”. Den drabbar de personer som går och väntar på något. Ni som läst mina månadsbrev vet att jag skrivit om detta tidigare men jag tycker att det är så viktigt och därför tar jag upp det igen. Det är ett nytt år så varför inte påminna dig om det?!

Att gå och vänta på något som kommer är det inget fel på. Men det får inte gå ut över det liv du lever just nu. Det är nu du lever och det är nu du ska leva ditt liv. En del går och väntar på sin pension och hur skönt det ska bli att inte behöva jobba. En del spar pengar till framtiden för att de ska få det bra då och lever knapert fram tills dess. En del går och väntar på livet efter detta.

Jag säger inte att det är fel att spara pengar, jag säger inte att det är fel att längta men jag säger att det inte är så bra att inte leva livet medan det pågår. För det enda säkra vi vet, är just nu i den här stunden. Vi vet inte vad morgondagen bär med sig. Det är ofta det inte blir som man planerat och varför då stå tillbaka från ett liv du lever för något du med säkerhet inte vet kommer att inträffa. Nu säger jag inte att du kommer att dö i förtid.

En korv blir inte bättre än de ingredienser du stoppar i den. Stoppar du i skräp eller lite innehåll så blir det ingen god korv. Men stoppar du i fina råvaror, kryddar bra så kommer det bli en alldeles underbar korv. Precis så är det med livet. Ju mer du stoppar i ditt liv ju bättre liv kommer du att då leva.

Det finns även en undersökning på människor som ligger för döden som visar att det är få som ångrar vad de gjort i livet. Men det är desto fler som ångrar allt de inte gjorde och som de kunde ha gjort.

Så tänkt dig själv ligga där och ångra allt du inte gjorde. Ångra allt du kanske försakade för att kunna göra något annat, senare i livet. Var det värt det?

Jag brukar ibland genomföra en process med några klienter där de får vandra sin väg till dödsbädden. De får göra den två gånger faktiskt. De gör vandringen i olika steg som jag inte kommer att gå in på här och nu. Den första vandringen gör de helt i enlighet med den väg de stakat ut nu och sedan får de se tillbaka på sitt liv. Sedan får de göra en annan vandring där allt går som de tänkt och allt faller på plats och sedan får de se tillbaka på sitt liv. Det är en stark process som väcker en hel del tankar.

Så om du fick leva ditt liv så bra som det bara går, hur skulle du leva då? Och om du nu inte lever det livet, vad är det som stoppar dig? Nu kommer några säga att de inte har pengar att göra allt de vill göra nu och så kan det vara. Men är det bättre att försaka flera saker bara för att en del inte går att infria.

Att lägga pengar på hög är inte alltid av godo. Visst anser jag, som många andra, att man bör ha ett sparkapital för eventualiteter men inte spara pengar för sparandets skull. Inte spara för att ha någon gång i framtiden, när man blir pensionär eller vad det nu kan vara. Och visst kan det vara så att man vill spara till något speciellt och det kan kräva lite uppoffringar. Men inte spara för all framtid. Livet pågår här och nu. Det enda vi vet om framtiden är att den kommer och inte ens det vet vi med säkerhet.

Så mitt råd med det här månadsbrevet är att bli inte drabbad av NLE.

 

 

Uffe