Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

Juli-17

Olika är utvecklande

Den här helgen har jag varit på Gräsö. En vacker ö utanför Öregrund där jag kan ge mig tid till att läsa och fundera. Jag följer den regel som vi har där och det är ingen musik, ingen dator, ingen tv med mera. Läsa får man göra och jag håller på med en bok om neurologiskt ledarskap. En intressant bok även om jag bara har läst en tredjedel i den ännu.

I veckorna, på kvällarna och mycket av min vakentid, i vanliga fall, så omgärdas jag av datorer, människor och information. Det blir en vana att ständigt ha det omkring sig. Min hjärna vill att det ska vara så för den vet vad som händer och allt är förutsägbart. Hjärnan vill ha det förutsägbart.  Hjärnan vill alltid ta den lätta vägen. Våra mest primitiva del av hjärnan, amygdala, säger åt oss att fly eller fäkta när det blir obehagligt/ovanligt.

Men saken är den att om jag alltid väljer att ta den lätta vägen, den som jag alltid tar, den som jag vet hur den slutar så kommer jag inte lära mig något nytt. Jag kommer gå igenom livet med att det är ok men inte med att det är bra. Kanske en liknöjdhet.

Så helgerna ute på Gräsö låter mig utvecklas i något annat som jag inte är van vid. Det är en skön utveckling. Jag låter tankar utvecklas och komma till ett slut. Jag fullbordar det jag håller på med. I början kan det kännas jobbigt men det blir otroligt behagligt efter ett tag. Jag tvingar mig själv att inte stoppa i öronpropparna i öronen och låta mig fyllas av musik. Jag tvingar mig till att inte fly tillbaka till vardagen.

Precis så är det med bekanta. Du umgås helst med de människor du tycker om och som delar samma värderingar som du gör. Ni träffas då och då och du tycker alltid att det är trevliga kvällar. Men utvecklas du i din sociala kompetens? Om du skulle välja att lite oftare umgås med personer som du inte tycker lika mycket om och som har andra värderingar, hur skulle det blir? I början kan jag tro att du inte kommer att uppskatta det och kanske inte de heller, men du kommer att utvecklas. Din sociala kompetens kommer att utvecklas och det kanske till och med blir så att du börjar umgås mera med dem.

Precis likadant är det vid anställningar. Man anställer helst någon som är lika en själv. Det är inte ett medvetet handlande men det är ofta så det blir. Men det utvecklar inte företaget eller den organisation man är i. Man behöver nya influenser i organisationen eller företaget och då är det bättre att anställa någon som inte är lika en själv. Fortfarande ska personen givetvis ha rätt kompetens för jobbet, så där ska man inte göra avkall.

Så mitt råd till dig, nu i juli, är att utmana dig själv. Gör något som du inte gjort tidigare, något som du inte känner dig bekväm med. Utmana din amygdala som egentligen säger åt dig att fly. Olika är utvecklande så låt dina dagar i juli bli olika och låt dig utvecklas.

 

Uffe