Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

September-17

Att lyssna aktivt

I morse när jag vaknade kändes det som om det var höst. Det regnade och var dunkelt ute. Ja, verkligen höstväder. Nu går vi mot mörkare tider och nu, som jag skrivit tidigare, är det dags att ladda upp med stearinljus och ladda in ved. Skapa det mysiga som man kan skapa när hösten är här. Kanske finns det möjlighet att göra något annat som har släpat efter under sommaren och som du tänkte göra en annan dag till exempel läsa en bok, prata med dina nära och kära, besöka en vän som du inte träffat på länge eller något annat som du valt att prioritera bort undersommaren.

Att möta en annan människa handlar, för mig, att lära mig något nytt. Det kan vara ord eller handlingar som jag får lära mig. Att ständigt ge mig själv möjligheten att lära mig tycker jag om. För att lära mig krävs det att jag är öppen för att ta emot det som den andra personen har att ge mig. Det kan vara så att den personen inte vet att jag kommer att lära mig något och det behöver den inte veta just då heller. Ett öppet sinne för mig kräver bland annat följande av mig:

 1. Lyssna aktivt på den andra personen
 2. Se på personen som du träffar och se då på hela personen:
  1. Vad säger ögonen dig?
  2. Vad säger kroppsspråket dig?
  3. Vad säger rösten dig?
 3. Repetera vad den andre personen sa (det kan du göra tyst för dig själv om du vill)
 4. Fråga om du har uppfattat det rätt? (inte nödvändigt om du inte repeterat högt vad personen sa)
 5. Vad vill personen förmedla till dig?
 6. Vad lärde du dig?

Sex enkla steg faktiskt. Allt kanske inte sitter på en gång men flera av stegen kommer med automatik när du väl väljer att lyssna aktivt på den andre personen.

En effekt av ett aktivt lyssnande är att den andra personen kommer att uppfatta att du faktiskt lyssnar och den personen kommer att känna glädje i och med det.

Du har säkert varit med någon gång att du känt att du pratat med någon som ”inte lyssnar” på dig. Den andra personen verkar ha tankarna på annat håll. Hur känner du dig då? Troligen känner du dig inte speciellt uppskattad. Sedan jämför du det med gånger du fått uppleva att någon lyssnar på dig aktivt. Hur känner du dig då? Troligen uppskattad.

Så nästa gång du träffar någon som du samtalar med: Lyssna aktivt och du lär dig något nytt och du gläder den andre personen.

 

Uffe