Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

Februari-18

Våga vara modig!

 

För att vara modig behöver man vara rädd för något. Att våga bemästra en rädsla man har. Det kan vara stort och det kan vara litet. Några är rädda för att gå under stegar, lägga nycklar på bordet,  fobi mot ormar, spindlar eller något annat. Sedan finns det saker några är mera omedvetna om att de är rädda för och det är rädslan för att vara sig själv. Istället för att vara sig själv så spelar man upp en roll av att vara någon annan. Man har allstå anpassat sitt beteende för att passa någon eller några andra.

Det finns tillfällen där man kan behöva förhålla sig till någon annans beteende för att nå framgång med det man vill nå. Du och jag kan aldrig ändra någon annan persons beteende. Vi kan påpeka att vi kanske inte uppskattar den andres beteende men vi kan inte ändra det. Du och jag äger vårt beteende som vi har. Det är bara en själv som kan ändra ett beteende. Det är inte lätt men det går. Men om det är så att det är något vi vill få genomfört så kan det ibland vara bäst att lära sig förhålla sig till hur de eller den andre är för att lyckas nå sitt mål.

Sedan är det så att det finns flera som alltid förhåller sig till andras beteenden och därmed sätter på sig en mask. Man är med andra ord inte sig själv. Det är stressande och det kan vara så att du inte är medveten om att du faktiskt anpassar dig ständigt till den andra. Det brukar börja med en liten oro i magen och sedan sprida sig i hela kroppen. Till slut kan det gå så illa att du inte längre vill gå till jobbet, om det är där du ständigt anpassar dig. Det finns även en stor risk med att du drabbas av någon stressrelaterad sjukdom.  Som jag skrev så kanske du inte är medveten om det till en början vilket gör det mindre lätt att förstå varför du mår dåligt.

Om det nu skulle vara så att du är just en av dem som sätter på dig en mask varje dag, skulle du våga ta av dig den och våga vara dig själv? Det kräver mod att göra det.  Men visst är du modig? För det är ju så att du är unik, du har dina styrkor, det finns bara du som är bäst på att vara du och det finns de som uppskattar dig för den du egentligen är.

Jag säger inte att det är lätt och det enda sättet att bli av med din rädsla för att vara dig själv är att träna på att vara dig själv. Du kan träna på det om det nu är så att du inte är dig själv på jobbet.

 

Uffe

Foto: Ulf Åkerblom