Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

Juli-18

Kroppen reagerar och agerar

Läste en artikel om en kvinna som genom att ändra sin kost idag mår betydligt bättre än tidigare. Och visst är det så, vi stoppar i oss en mängd saker som troligen inte är nyttiga. En del saker vet vi redan idag att de inte är nyttiga och andra kan visa sig senare vara onyttiga även de.

Ser vi tillbaka historiskt så kan vi ibland skratta åt att människor var så dumma. Hur kan man börja röka när man vet att det är farligt. Tja, tidigare visste men inte hur skadligt det var. Att röka i bilen med barnen i baksätet var vanligt förekommande. Att röka inomhus var om möjligt än mer vanligt förekommande. Sedan gjordes det vetenskapliga studier som visade på att det inte var bra vilket medförde massiva informationskampanjer och lagstiftning.

På 60-talet ökade sockerintaget i Sverige. Vi hade nog socker i nästan allt vi stoppade i oss. Idag jobbar vi för att minska sockerintaget.

Inom arbetslivet har skyddet ökat mycket. Hörselkåpor används mer idag än tidigare bland annat.

Det finns massor av exempel att ta upp och jag vill inte propagera för att man inte ska göra något onyttigt. Ibland kan det vara så att ett dåligt samvete för att man gjort något som inte var helt hälsosamt kan skada mer än själva intaget av det skadliga i sig. Ett exempel på det kan vara att råka dricka ett glas vin när man är gravid. Det är inte bra att inta alkohol när man är gravid har det visat sig. Men ett glas är inte skadligt sägs det (jag vet inte). Men jag vet att om vi stressar upp oss för att vi råkade ta det där glaset så skickar kroppen ut så mycket stresshormoner att det i sig blir skadligt.

I min värld handlar allt om måttlighet. Visst kan det vara skadligt att vara måttlig också men det är den devisen jag lever efter. Det går inte att skydda sig mot allt för då tror jag att livet inte är speciellt trevligt. Vi behöver unna oss något lite extra ibland och då kan det till exempel vara en glass, ett glas vin eller något annat som inte är så nyttigt.

Nu är det sommar och sommaren som vi blev bortskämda med i maj verkar fortsätta. Jag för min del kommer att vara ute i solen trots att det inte är hälsosamt i den mängd jag är ute. Jag kommer att unna mig en glass då och då samt något gott att dricka. För då mår jag bra i huvudet och mår jag bra i huvudet mår resten av kroppen också bra. Kropp och sinne är ett system och det handlar om att balansera det.

 

Så ge dig själv en underbar sommar och njut av det du vill njuta av.

 

 

Uffe