Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

November-18

Att kunna och våga säga nej

Först vill jag säga att jag såg en otroligt bra video idag om millenniumgenerationen. Det har ingenting att göra med vad som kommer sedan i månadsbrevet men jag tycker att den snutten är värd att lyssna på. Här är adressen till den: https://www.facebook.com/fearlessmotivationofficial/videos/732114443801770/

Nu till det här månadsbrevet som handlar om att kunna och våga säga nej.

Jag har tidigare skrivit om att kunna prioritera mellan allt som ska göras. Det finns ett sätt att minska allt som ska göras. Det är faktiskt att säga nej till saker som andra ber oss om att göra och att inte ta ansvaret ifrån andra som egentligen har ansvaret.

Du har alltid ett val. Oavsett vem som ber dig om något eller säger till att du ska göra något kan du säga nej.

Om det är på din arbetsplats och du känner att du redan har fullt upp kan du ställa en enkel fråga till den som säger åt dig att göra något: -Ok, det kan jag göra men vad vill du att jag då inte ska göra?

Den meningen gör att du lägger över ansvaret på din chef, eller vem det nu är som ber dig att göra något, att prioritera dina arbetsuppgifter vilket är hans eller hennes ansvar. Och du kommer därmed inte själv behöva prioritera.

Men det kan även vara en bekant eller en vän som ber dig om något när du redan har mer än fullt upp. Då är det inte lätt att säga nej. Tänk då igenom vad du gör för dig själv. Visst det är viktigt att hjälpa vänner men vad är det du då försakar istället? Är det värt att inte göra något annat? Vad blir det för konsekvenser om du inte gör det du tidigare planerat att göra? Känns det jobbigt att hjälpa din vän? Tror du att din vän skulle uppskatta att du hjälper till fast du inte vill?

Det var många frågor som jag radade upp, jag vet. Men för att du inte ska knäcka dig själv kan det någon gång vara bra att säga nej och göra det du tänkt göra. Prioritera dig själv en gång.

Om du ska göra något är det otroligt bra att du verkligen vill göra det. Visst, det finns saker som inte är så roliga. Om någon ber dig att rensa ogräs, måla staketet eller vad det än må vara så kan det vara så att ibland kan det vara bra att göra valet att säga ja. För vad blir konsekvensen om du till exempel inte städar?

 

 

Uffe