Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

Oktober-18

Mycket att göra?

Ibland kan det verka vara så mycket du behöver göra. Tvätta, städa, besöka vänner, besöka släktingar, fixa bilen, städa trädgården, laga det ena eller det andra osv.

En kollega till mig sa en gång ungefär följande: Det är så mycket att göra och jag kommer inte att hinna allt så det är bättre att inte göra något alls.

En annan sak som delvis har med det här att göra är de som åker Vasaloppet. De som är bäst åker inte nio mil utan de åker enbart en mil fast de gör det nio gånger. De tänker ett steg i taget och delar upp hela loppet i etapper.

Så kan du resonera om du vill. Det är två olika mind set.

Jag brukar göra listor. Ungefär som en inköpslista. Jag rekommenderar att göra den på papper men du kan välja att göra den enbart i huvudet.

Skriv ner allt du har att göra på en lista. Det behöver inte vara i en speciell ordning. Utan skriv bara ner allt. Sedan tittar du på listan och funderar på vad du skulle kunna göra idag. Tänk inte på allt ihop utan enbart på en sak du ska göra. Fundera igenom om du har tid att göra den saken. Det kan vara att städa toaletten, dammsuga eller kratta löv eller vad som helst. Välj något som är realistiskt att klara av på en relativt kort tid.

När du sedan gjort uppgiften så bockar du av aktiviteten. Du kan välja att även stryka över den men låt det som stod där vara synligt.

Dag för dag, vecka för vecka arbetar du dig igenom listan. Det kan vara så att listan fylls på med nya aktiviteter. Men en dag kommer listan vara helt överstruken eller vara helt bockad rakt igenom.  Jag kan lova dig att du kommer att känna dig stolt över dig själv och allt du gjort som var så mycket.

Det där med prioriteringar kan ibland vara ett hinder och du kanske känner att du måste göra en sak. Fundera igenom vad det är som gör att du känner att du måste. Troligen är det du själv som sätter det kravet. Vad skulle hända om du inte gjorde den aktiviteten som du ”måste” göra? Kommer det hända något hemskt? Jag tror inte det. Så ta det lugnt med prioriteringar. Den prioritering du kan göra är att ta hänsyn till dig själv och att du mår bra.

 

Uffe