Warning: Attempt to read property "category" on null in /customers/2/7/2/vitaguidecoach.se/httpd.www/wp-content/plugins/dynamic-widgets/mods/wpec_module.php on line 49

September-18

Utmana dig själv

 

Visst händer det att du ställs inför något som just då känns helt omöjligt. Du kanske får känslan att vilja fly från det istället för att ta tag i det. Det är helt naturligt att du kan känna så. Det är vår natur att söka fel och fly från det som inte känns bekant. Men precis som med allt annat så kan du alltid utmana dig själv med att säga att du klarar det som är framför dig. För visst är det så att det känns bättre att ge sig i kast med det och lyckas och även om du kanske inte når hela vägen fram så har du ärligt gett dig själv en chans att lyckas.

 

Det är som att springa en viss sträcka. Om du bestämmer dig för att springa en mil. Du kanske aldrig gjort det tidigare och kanske inte ens löptränat sedan du gick ur skolan. Det är en tuff utmaning. Men att direkt säga att du inte klarar det är kanske inte rätt taktik. Tänk istället att du klarar det. För hur skulle det kännas om du verkligen klarade det? Visst skulle det kännas bra. Det är lätt att hitta undanflykter för att inte anta utmaningen. Om du känner efter så har du säkert lite ont i ena knät, känner du dig inte lite snuvig och så vidare. Ignorera tankarna på undan flykter. Byt om och ge dig ut och kör din mil. Utmaningen i det här fallet var inte att du skulle klara det på en viss tid eller så utan enbart att du skulle springa en mil. Och när du är som tröttas fundera då på om det kanske är så att du kan och orkar springa tio meter till och efter de tio metrarna kan det vara så att du orkar springa ytterligare tio meter?

 

Jag har hört att det inte finns någon som åker Vasaloppet åker nio mil utan de åker en mil och sedan åker de en mil till ända tills de når Mora. Jag vet inte om det är sant men det är en sund inställning att dela upp det i mindre delar. Hjärnan ställer då in sig på att bara åka en kort sträcka. Eftersom kroppen och hjärnan är ett och samma system så kan vi på det sättet komma vidare.

 

Eller så kanske det är något du aldrig gjort tidigare. Kanske en ny arbetsuppgift på jobbet, hålla en föredragning för den högsta ledningen eller vad som helst. Om du inte gjort det tidigare behöver det inte betyda att du inte klarar det. Om andra kan klara det så vad är skillnaden? Visst kan du också klara det.

 

Bestäm dig för att du kan och klara din utmaning så ska du se att du också kommer att lyckas. Lars Monsen hade bestämt sig för att bli världens bästa hundslädesförare. Han satte upp delmål för att nå dit. Först skulle han delta i några lopp. Efter det skulle han komma in bland de tio bästa och så vidare. Det är en variant för att ta sig mot sitt mål. Sätt upp delmål. Och när jag skriver ”sätt upp” delmål så menar jag också det. Gör rent en väggyta och skriv upp ditt mål på den ytan. Skriv sedan upp delmålen på vägen dig och ange när du ska ha nått dina delmål och när du ska nå ditt mål. Det kommer att ge dig lite pepp och du kommer att se din progress.

 

Anta din utmaning.

 

Uffe